eBlogging

en blogg är en dialog. en blogg är en spegel. en blogg är en slöja. en blogg är nyheter med relativ sanning.
i blogging skriver jill walker rettberg om bloggen som ett forfarande ganska oetablerat medium. en blogg är konstant flux. och i det finns det ett problem. i alla fall när man skall skriva om ämnet.

när man skriver om ett fenomen som fortfarande utvecklas händer det ofta att det man  skriver snabbt  tappa en stor del av sin relevans. ett exempel som fungerade bra när man skrev om det kan mycket väl vara utdaterat när texten publiceras.

rettbergs bok är fylld med utmärkta exempel från bloggens första decenium. hon förklarar tydligt och ger mig som (före detta) ovetande observatör en bild av blogghistorien och bloggandets möjligheter.  men mycket har hänt under de tre åren som gått sedan boken släpptes. många sociala medier har bytt form, eller når plötsligt ut till vardagssurfaren på ett sätt som de inte gjort förr. något som påverkat vårat internetanvändande och som får en att tänka på många av bokens exempel som en smula förlegade, trots att de väcker intresse. detta är något rettberg själv insett redan innan boken trycktes och hon säger själv att bloggandets utveckling är oförutsägbar.

därför är jag otroligt glad för att rettberg ger ut en ny upplaga av sin bok med nya kapitel som berör förändringarna inom bloggmediet de senaste åren. jag har själv inteläst den nyutgivna versionen och jag har inte hört något om hur hon gått tillväga med “blogging2.0.” men jag hoppas på att hon är sann mot det hon själv skriver, att hon använt sig av bloggarnas och internets möjligheter till dialog för att revidera sin bok. kanske inte så extremt som makenzie wark gjort i gam3r 7h30ry, men att hon lyssnat på kommentarer och ger läsaren nya och ännu mer relevanta exempel. jag tvivlar inte på att hon gjort det, hon är påläst nog för att hitta dem.

jag hoppas också att förlaget ser över den digitala utgivningen lite bättre än vad de gjorde med första utgåvan. jag undviker gärna förvirringen som uppstår när dubbel-f förvandlas till symboler i min ebokläsare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s