cyberkill/hjärtbrus

hyperlänkar spelar en stor roll i elektronisk litteratur. de ger läsandet nya nyanser. nya möjligheter att berätta historier.
externa hyperlänkar fungerar oftast som distraktioner i läsandet.
en roman på google play, cyberkill, är ett utmärkt exempel på hur distraherande det kan vara när vart tionde rad uppmanar läsaren att undersöka något utanför historien (en plats på google maps, ett namn på Wikipedia, ett ljudklipp). länkarna verkar idiotförklara läsarna. de har som utgångspunkt att läsaren är fullständigt omedveten om världen och behöver hållas i handen genom historien. att de inte skulle kunna kolla upp att mandarin är ett språk på egen hand. eller att de inte ens visste det från början. försöket är nobelt, men i mina ögon är stora delar av länkarna onödiga försök att göra berättelsen mer orginell.
interna hyperlänkar, länkar som håller sig inom berättelsens ramar är något jag tror kan ge stora möjligheter i hur man berättar en historia.
jag har själv utforskat möjligheterna interna hyperlänkar ger författare i en novell jag nyligen fått utgiven på MIX förlag. jag har ännu inte hört något om hur den upplevs av läsarna. läs den gärna och säg vad ni tycker.

hjärtbrus

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s